TVÅAN – VÄXTER


Information

För vem?

Vi har väl alla stått där, på plantskolan, och impulsköpt perenner för glatta livet och väl hemma insett att man inte har en aning om vart man ska plantera dem. Man inser ofta också att det fortfarande ser tomt ut trots alla nya växter och är det inte lite rörigt också? Även om det är roligt att plantera och göra om så finns det stunder där man tröttnat och helt enkelt vill få färdigt den där rabatten.

Tvåan är för dig som aldrig riktigt får en röd tråd i dina rabatter. Den passar också dig som har problem med bar jord och ogräs eller för dig som helt enkelt inte får till det där med lång blomning och olika höjder. Du kanske helt saknar rabatter och vill göra en ny eller kanske flera, då är detta också rätt hjälp för dig.

Vad ingår?

I det här paketet ingår ett hembesök på 1-2 h för att titta på rabatterna samt planteringsplaner, växtlistor och lökförslag. Planteringsplanen beskriver tillsammans med växtlistorna exakt var varje växt ska stå. Det gör att den som är ovan ändå kan plantera sina växter själv eller lämna planteringsplanerna till en yrkesperson. På växtlistorna står även hur många växter det går åt vilket gör det lättöverskådligt när du vill ha offert eller beställa växterna. Lökförslaget ger tips på lökväxter som passar bra ihop med perennerna samt lite tips på hur man ska tänka när de planteras. De anges med namn och hur många som är lagom att sätta i varje grupp men dessa är inte utritade på planteringsplanen. Lökväxter är speciella då man i princip kan fylla en hel rabatt med lökar eller bara ha ett par grupper, de flesta sprider sig dessutom med tiden.

Krav

För att använda den här tjänsten krävs att du:

  • Är trädgårdsintresserad

  • Har en uppvuxen trädgård

  • Har en tomt på max 1500 m2

  • Bor inom 5 mil från Rydaholm (ex: Värnamo, Alvesta, Växjö, Ljungby)


Uppfyller du inte kraven? Bokningssystemet och tjänsterna är anpassade efter dessa krav men det går ofta att anpassa för dig som t ex bor längre bort. Det blir då en viss justering av pris, främst tillägg av resa samt behöver jag boka in dig manuellt istället.


FAQ

Hur många rabatter?

Du får ha hur många rabatter du vill MEN växtvalet och kompositionen blir likartad i rabatter med samma förutsättningar, det vill säga det blir inte nya växter i varje rabatt. Väldigt stora rabatter planteras oftast med ett upprepande schema.

Vilket skick ska rabatterna vara i?

Rabatterna behöver inte vara i gott skick när jag kommer men för att det ska bli bra resultat och fungera med de växter jag ritar in krävs att en dålig rabatt förbättras innan man planterar in nya växterna. Oftast innebär det att byta ut jorden ner till ca 50 cm djup för att få bort rotogräs och ersätta med ny sorterad matjord (ej påsjord) som sedan förbättras med ex kogödsel. Rabatter utan ogräs behöver oftast bara kompletteras med mer mull. Jag brukar även råda att sätta en bra kant mellan rabatt och materialet runomkring, dvs någon form av kantsten, plåt eller liknande.

Rabatter vid husväggar?

Jag gör inte rabatter som ligger mot husväggar med utstickande tak över. Helt enkelt för att det är dåliga rabatter, det behövs regn i rabatter och nära huset är det oftast väldigt torrt vilket gör att det mest är ogräs som trivs. Stora eller breda rabatter som angränsar mot husvägg går däremot bra då det är lättare att få till en fuktig bädd i en större jordvolym.

Om jag vill göra nya rabatter?

Rabatterna får gärna vara nya MEN du måste ha bestämt storlek på de nya rabatterna och var de ska ligga. Råd om hur du bäst anlägger de nya rabatterna får du mig.

Stenpartier?

Jag gör hållbara, stabila rabatter med bra, kraftiga växter. Därför gör jag inte stenpartier och andra specialrabatter då dessa i regel har betydligt skörare och mer långsamtväxande växter.

Mina gamla växter

Målet är att återanvända så mycket av de befintliga växterna som går. De växter som är friska och som du gillar försöker jag i största möjliga mån få in i en ny komposition.

Ingår växterna?

Nej, växterna ingår inte.

Var beställer jag växterna?

Det går bra att beställa växterna från mig om du vill. Jag beställer hem vid vissa tider på året och du får alltid offert först. Du kan även använda växtlistorna för att få offert från plantskolor. Givetvis kan du köpa växterna efterhand men har du möjlighet är det oftast mer ekonomiskt att beställa flera på en gång. Lökarna beställs i slutet på sommaren varje år och är du intresserad av att köpa så får du en offert först.

Plantering?

Med planteringsplaner är det lätt att se var varje växt ska stå men det kan ändå vara tidskrävande om det är många nya plantor. Jag kan hjälpa till med plantering om det finns behov, det debiteras per timme.

Praktisk information

Hur det går till:

Jag kommer till din trädgård på den inbokade tiden. Vi går gemensamt igenom din trädgård och tittar på alla rabatter som ska göras om. Vi skriver även ner vilka växter du vill spara och om det är några särskilda växter/färger du tycker om/inte tycker om.

Förberedelser:

Du behöver en kopia på en tomtritning i skala 1:100 eller 1:200 som jag kan ta med mig hem. Alla rabatter som ska göras om ska vara inritade med korrekta mått alternativt skriver du måtten på alla sidor av rabatten. Tomtritningen får gärna vara handritad men den kommer utge grunden för planteringsplanerna så det ligger på ditt eget ansvar att ge så korrekt tomtkarta som möjligt (eller som du tycker är tillräckligt bra), stämmer inte måtten med verkligheten så kommer inte planteringsplanen och antal växter stämma heller. Ska det göras nya rabatter så ska de ritas in där du ska ha dem. Ritning i dator går också bra att maila till mig.
Skriv gärna ner vilka växter du har och som du vet vad de heter innan jag kommer så vi säkert hinner titta på allt vi behöver.

Vad ingår:
  • Hembesök 1-2 h
  • Planteringsplan i skala 1:100
  • Förslag på lökväxter med namn och sort, ej antal eller placering.
  • Växtlistor
Leverans:

Du får materialet i PDF-format inom 7 dagar. För ett tillägg på 100 kr (betalas via Swisch) får du även ett utskrivet exemplar skickat via post.

Kostnad:

5 900 kr inkl moms och resa.

Betalning:

Betalning sker antingen via BokaDirekt eller Swisch när jag är hos dig. Med Klarna kan du betala både med banköverföring och kort men även välja andra alternativ såsom avbetalning.

Bokning

BokaDirekt

Du kan själv gå in för att se vilka tider som är lediga och för att boka din tid. Har du problem med bokningen eller svårt att hitta en tid som passar så ring eller maila. Inga bokningar görs på helger och kvällar.

Telefon

Ring 070-213 78 20 för att boka tid eller få reda på mer om den här tjänsten. Jag nås säkrast vardagar 7-12.

Boka tid

Planteringsplan, skala 1:100. 

Växtlista.

Lökförslag.